Nederlanders die in Duitsland wonen, krijgen deze week een brief van de Belastingdienst. Dat meldt de fiscus op het Forum Fiscaal Dienstverleners.

Op 1 januari 2016 namelijk, twee jaar later dan gepland, gaat het nieuwe belastingverdrag met Duitsland in. Dat heeft ingrijpende gevolgen voor veel Nederlanders die in Duitsland wonen of werken, en Duitsers die in Nederland wonen of werken.

Voor veel gepensioneerde Nederlanders die in Duitsland wonen, betekenen de nieuwe regels een achteruitgang. Het pensioen van voormalige ambtenaren, leraren en andere ontvangers van een overheidspensioen wordt nu al in Nederland belast, maar vanaf volgend jaar vallen ook bedrijfspensioenen en lijfrentes onder het Nederlandse belastingregime.

In Duitsland betalen gepensioneerden heel weinig belasting. Naar schatting worden 5.500 Nederduitsers geraakt door de nieuwe regels.

De brief van de Belastingdienst is gericht aan alle Nederlanders die in Duitsland wonen en die een inkomen van meer dan 15.000 euro uit Nederland krijgen. Zij kunnen een beroep doen op een overgangsregeling. Door de brief te ondertekenen en terug te sturen, vallen gedupeerden in 2016 nog onder het Duitse belastingregime en gaan zij pas vanaf 2017 in Nederland belasting betalen.

Tot 2023 aangepaste tarieven

Daarbovenop geldt voor deze groep een overgangsperiode: gedurende zes jaar kunnen zij een beroep doen op aangepaste, extra lage Nederlandse belastingtarieven. Feitelijk gaan zij dus pas in 2023 de volledige Nederlandse tarieven betalen.

Overigens pakt het nieuwe verdrag voor veel Nederlanders die in Duitsland werken juist voordelig uit. Zij krijgen vanaf volgend jaar compensatie voor het feit dat zij inkomstenbelasting betalen in Duitsland en daarom geen gebruik kunnen maken van de Nederlandse hypotheekrenteaftrek.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl